10 medicinska växter för en frisk hud

De växer blygsamt på vägen, på skog och ängar, ser små och inkonsekventa ut. Men i många växter är blommor och örter helande krafter som inte bara främjar hälsa utan också gör vackra. Appliceras i krämer, masker eller lotioner, kan många medicinska växter framkalla en strålande hudfärg. Vi berättar vilken anläggning som är lämplig för vilken hudtyp.

Kväll primros och borage

När fröerna från kvällsfärg och borage pressas, släpper de värdefulla oljor som är rik på gamma-linolensyra. Särskilt de som lider av atopisk dermatit har ofta en brist på denna fettsyra eftersom själva huden inte kan göra tillräckligt med den. En grädde med kvällsfärgolja eller borrolja ger inte bara tillräckligt med fett för den neurodermatit-plagade huden, men lindrar också klåda och stärker hudens egen skyddsklädsel.

Aloe Vera

Många krämer, kroppslotioner och rensande lotioner innehåller aloe vera gel. Detta härrör från de tjocka, köttiga bladen i ökenliljan. Aloe vera hjälper huden att regenerera och behålla fukt längre. Gelén är därför särskilt väl lämpad för torr hud. I eksem, psoriasis eller eksem, men även i hudproblem som finnar eller svampar kan Aloe Vera hjälpa till. Gelens kylningseffekt ger också lättnad från solbränna och insektsbett.

Hamamelis

Häxhaseln kallas också häxhasel och har en antiinflammatorisk effekt på grund av dess många tanniner. Det ingår i många krämer och salvor för sårbehandling, men även i eksem, atopisk dermatit och psoriasis. Häxhasel används också i vanliga hudvårdskrämer och kroppslotioner, mestadels för torr hud. Hamamelis minskar sebumproduktionen av huden och förfinar porerna.

Johannesört

Alltid vid sommarsolståndet öppnar St John's wort sina ljusgula blommor och absorberar solens kraft. Om blommorna plockas och läggs i olja blir det rött och absorberar de aktiva ingredienserna i den medicinska växten. St John's Wort Oil har en lugnande effekt på huden och hämmar inflammation och bakterier. Dessutom upprätthåller den skört, smal hud, ärrvävnad och hjälper till med små brännskador och blåmärken.

Rockrose

Redan visste Magi vad som var bra: Förutom guld och rökelse, tog du också myrra till barnet Jesus som en gåva till spjälsängen. Myrra är hartset av cistus, en medicinsk växt från Medelhavsområdet. Myrra användes redan i det gamla Egypten som en skönhet och botemedel. Idag används istället för hartset den torkade örten av rockrose. Extrakten av det har en desinficerande, lugnande effekt och är därför särskilt väl lämpade för känslig, fläckig hud.

kamomill

Som en medicinalväxt är kamille en riktig allroundare. Det innehåller inte bara de essentiella oljorna Matricin och Bisabolol, utan också Phytonutrient Apigenin. Kamillextrakten ger näring till huden som är ojämn och lämnar irriterad hud mjuk och rosig. Särskilt känslig, torr hud omhändertas försiktigt av kamille och fuktas. En rensande lotion med kamomill lugnar huden innan du sover, en mask ger intensivvård.

arnica

Arnica blomman föredrar att växa på högre höjder och är skyddad på grund av dess popularitet. Speciellt blomman i den ljusgula blomman är full av eteriska oljor. Dessa har en lugnande, utjämnande effekt på stressad, torr hud. Arnica cream harmoniserar stressad hud, mjukar, fuktar och skyddar huden mot miljöfaktorer.

salvia

Salvia är rik på tanniner och eteriska oljor. Den medicinska växten hjälper inte bara till ont i halsen och överdriven svettning, men är också en viktig ingrediens i hudvård. På grund av sin sammandragande desinfektionseffekt, smalnar salvia porerna och garanterar sålunda ett finare hudutseende. Den antiinflammatoriska effekten bekämpar också finnar och svarta hudar.

gingko

Extraktet, som extraheras från ginkgo-trädets löv, används främst för anti-cirkulationsmedel. Men många kosmetika innehåller också ginkgo i hudvård eftersom det stramar huden och förhindrar rynkor. Dessutom främjar den medicinska växten cellförnyelse och blodcirkulation, vilket ger huden ett strålande, friskt utseende. Ginkgo har antiinflammatorisk och skyddar huden från fria radikaler. På grund av sin utjämningseffekt används ginkgo främst i produkter för mogen hud.

Dela med vänner

Lämna din kommentar