10 tips för att sänka hypertension utan drog

Högt blodtryck (hypertoni) är den största riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom, vilket i sin tur är den främsta dödsorsaken i Tyskland. Omkring 35 miljoner tyskare lider av högt blodtryck, men bara ungefär hälften av de drabbade känner till sina förhöjda nivåer. Eftersom ett högt blodtryck ofta orsakar inga klagomål, uppstår sällan ospecificerade symtom som huvudvärk, yrsel eller näsblod.

Lägre högt blodtryck

Högt blodtryck är när ett eller båda blodtrycksvärdena är permanent över 140/90 mmHg. Ju högre trycket i blodkärlen är desto större är risken för följdskada på organ som njure, ögon, hjärta eller hjärna. Den goda nyheten är att behandling med medicin inte alltid är nödvändig. Ofta är en förändring i livsstil tillräckligt för att normalisera blodtrycket. Vi ger dig 10 tips om hur du sänker ditt blodtryck med enkla åtgärder.

1. Ät Medelhavet

En välbalanserad kost rik på frukt, grönsaker och hela korn har en positiv effekt på din hälsa på många sätt. Studier har visat att medelhavskök i synnerhet har en hypotensiv och kärlskyddande effekt. Genom en varierad kost med fisk, skaldjur, fjäderfä, grönsaker, sallad och olivolja, kan du motverka högt blodtryck på ett behagligt sätt.

2. Använd kryddor istället för salt

Salt påverkar kärlväggarnas funktion, så att ökat saltinnehåll i blodet kan leda till en minskning av kärlen. Därför bör en högsaltdiet för högt blodtryck undvikas. Generellt rekommenderas att inte ta mer än sex gram salt per dag. Detta värde överstiger dock något, eftersom saltet är dolt i många livsmedel, särskilt färdiga måltider, korv och kött. Du bör därför laga mat själv och använda kryddor och färska örter för att förfina dem: inte bara är de hälsosammare, de är också mer aromatiska än salt.

3. Minska övervikt

Fetma främjar utvecklingen av högt blodtryck, eftersom fettceller kan bilda en föregångare till hormonet angiotensin, vilket orsakar en minskning av kärlen. Genom att förlora två kilo kan du sänka blodtrycket med cirka tre mmHg och med en viktminskning på tio kilo sjunker blodtrycket med upp till 20 mmHg.

4:e Går vidare

Sport har en dubbel positiv effekt på högt blodtryck: Å ena sidan bidrar regelbunden träning till att minska övervikt. Å andra sidan minskar uppehållstillståndet hos det autonoma nervsystemet i vila på grund av fysisk aktivitet, varigenom kärlen expanderar och blodtrycket sänks.

Rekommenderas är uthållighet sport som cykling, simning eller vandring. Å andra sidan bör överuttryck eller abrupt stress undvikas eftersom det ökar blodtrycket. Således intensiv styrketräning eller roning för personer med högt blodtryck ganska olämpligt. Om du inte har utövat länge bör du prata med din läkare innan du börjar träna.

5. Koppla av

Vid kronisk stress är det autonoma nervsystemet permanent överaktiverat och det ger mer stresshormoner som kortison och adrenalin: båda leder till en ökning av blodtrycket. Därför bör patienter med blodtryck aktivt arbeta mot stress. Prova det, vilket är det bästa sättet att stänga av. Oavsett om det går en lugn promenad, yoga, avslappningstekniker som autogen träning eller en bra bok: allt är tillåtet som är kul.

6. Sluta röka

Nikotin stimulerar det autonoma nervsystemet, vilket ökar blodtrycket. Dessutom främjar rökning utvecklingen av åderförkalkning och trombos. Även om avvänjning är ofta svårt, kan eliminering av nikotin sänka blodtrycket och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar avsevärt. (12 tips för rökningstopp)

7. Ibland ett glas vin

Rökning, men även konsumtionen av alkohol orsakar stimulering av det autonoma nervsystemet och kan därmed öka blodtrycket. Måttlig alkoholkonsumtion verkar emellertid inte ha en negativ effekt på högt blodtryck. Från tid till gång är ett glas vin tillåtet. Rött vin bör också skydda kärlen genom att innehålla polyfenoler.

8. Ät mer nötter

Nötter har två fördelar: För det första är de rika på omättade fettsyror, som har en positiv effekt på blodtryck och blodlipidnivåer. Å andra sidan innehåller de mycket magnesium. Genom att äta muttrar regelbundet kan du hjälpa till att möta dina dagliga magnesiumbehov och förebygga brist. Studier har visat att magnesiumbrist främjar högt blodtryck: så kan nötter hjälpa till att sänka högt blodtryck.

9. Testa akupunktur

Vissa studier har föreslagit att akupunktur kan motverka högt blodtryck. Om punkterna på insidan av handleden punkteras bör vissa budbärare i hjärnan släppas, vilket har en lugnande effekt på hjärt-kärlsystemet. Eftersom behandlingen nästan har inga biverkningar är akupunktur en lågriskmetod för att sänka högt blodtryck utan medicinering.

10. Aktivera "kramhormonet"

Ett lyckligt förhållande och en uppföljande sexualitet är bra för själ och kropp. Under fysisk kontakt och under kön utsöndras "kuddhormonet" oxytocin, vilket sänker kortisolnivån i blodet och blodtrycket. Ta lite tid för lite sammankomst!

Dela med vänner

Lämna din kommentar