10 tips tegen rugpijn

Lange periodes van zitten, slechte houding en verkeerde lasten zijn pijnlijk merkbaar op de lange termijn: driekwart van de Duitsers klagen over af en toe rugklachten. Met acht miljoen mensen zijn ze al chronisch. "Gerichte, actieve oefening is vaak de meest effectieve manier om rugklachten te voorkomen of te verlichten", adviseert Ute Repschläger van de federale vereniging van zelfstandige fysiotherapeuten. Therapeuten geven hier de tien beste tips voor rugklachten. "Met het motto Spieren versterken - Pijn verlichten, kunnen patiënten de vicieuze cirkel van rugpijn doorbreken, wat vaak het gevolg is van een verkeerde houding, " Dr. Dietmar Krause van het Forum Pain. "Gewoonlijk zijn lichaamsbeweging, fysiotherapie en milde pijnstillers voldoende om het ongemak weg te nemen."

1) Blijf in beweging

Langere bedrust wordt niet aanbevolen voor rugpijn. Beweging op een pijnloos gebied vermindert de pijn. Verplaats de delen van het lichaam die niet zijn aangetast door de pijn. Dit leidt tot een betere bloedcirculatie en dus tot de verwijdering van schadelijke stoffen, pijnstillende stoffen worden geproduceerd en de perceptie van pijn verzwakt. Als u al lange tijd niet actief bent geweest, moet u eerst de technische handleiding raadplegen om onjuiste bewegingspatronen te voorkomen.

2) Ontlast de wervelkolom

Naast activiteit helpt reliëfondersteuning om het ruggenmerg en de heupzenuw te ontspannen, bijvoorbeeld plat te liggen en de onderbenen in een rechte hoek op te slaan. De tussenwervelschijven absorberen dus vloeistof voor hun bufferfunctie. De fysiotherapeut kan de betrokkene geschikte ontlastingsposities tonen voor een pijnvrije opslag.

3) Voorkom houding

Een houding komt meestal niet overeen met de uitgebalanceerde houding, zodat bepaalde spiergroepen overbelast en gespannen zijn. Elke houding schaadt dus de rug in plaats van deze te gebruiken. Vooral met chronische klachten, laat je houding corrigeren door de fysiotherapeut.

4) Verwarm tegen spanning

Warmte helpt bij gespannen spieren. Plaats bijvoorbeeld een vochtige doek over de zere plek en een warmwaterkruik eroverheen. Zo dringt de warmte diep door in het weefsel, worden de spieren goed voorzien van bloed en ontspannen.

5) De rechtsback training

Tijdens de rugtraining zorgt de fysiotherapeut ervoor dat de aangedane ruggengraat voorzichtig wordt gemobiliseerd en de verkorte spieren worden uitgerekt. De juiste rompspieren worden versterkt om de wervelkolom te ondersteunen als een beschermend korset.

5 feiten over rugpijn - © istockphoto, undrey

6) Ondersteuning van massages

Een massage kan de bloedcirculatie van de spieren verbeteren, het zenuwstelsel kalmeren en zo de spanning verlichten. Om de massage te laten bijdragen aan het verlichten van de pijn, moet dit op professionele wijze met de fysiotherapeut worden gedaan.

7) Verminder stress

Geestelijke stress leidt tot spanning en beïnvloedt de spieren op de wervelkolom. Rugpijn is daarom altijd een belangrijk waarschuwingssignaal voor te veel stress.

8) Train de houding

In de back-school laten fysiotherapeuten de juiste bewegingen en houdingen in het dagelijks leven zien, bijvoorbeeld op het pc-werkstation.

9) Verminder het overgewicht

Elke extra kilo op de maag trekt je in een holle kruishouding en zorgt voor extra druk op je wervelkolom.

10) bezoek een arts

Als rugpijn erger wordt na een paar dagen in plaats van beter, of als er sprake is van verlamming, moet u een arts raadplegen. Dit kan een mogelijke hernia of andere ziekten uitsluiten en een fysiotherapie voorschrijven afhankelijk van de diagnose.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter