11 întrebări despre fascia (interviu expert)

Faszien - un termen care se află pe buzele tuturor. Dar ce sunt fascia și la ce sunt bune? Aceasta si alte intrebari au raspuns Faszienforscher Dr. Robert Schleip, biolog uman și director al "Proiectului de cercetare Fascia" al Universității din Ulm în interviul nostru.

1. Ce sunt fascia?

Dr. Schleip: Fasciae sunt țesut conjunctiv alb, muscular care înconjoară oasele, mușchii, tendoanele și organele ca o coajă. Fascia noastra formeaza o retea care trece prin tot corpul, dand-o structura. În trecut, acest țesut a fost mai degrabă neglijat în medicina convențională. Acesta a fost considerat mai mult sau mai puțin ca un "organ de ambalare".

2. Care este funcția fasciei?

Dr. Schleip: În ultimii ani, sa constatat că acest țesut conjunctiv muscular, fibros și elastic are multe funcții importante în organism: acesta este unul dintre cele mai importante organe senzoriale pentru percepția organismului. Peste 100 de milioane de terminații nervoase sunt localizate în această rețea de țesut colagen. Colagenii sunt proteine ​​care formează fibre ale țesutului conjunctiv.

O altă trăsătură este că fascia afectează transmiterea musculară la mușchi. Fascia sprijină și formează corpul, de asemenea. Astfel, fascia sănătoasă, de exemplu, poate preveni durerea de spate.

3. Cum se face ca fascia să rămână împreună și care sunt consecințele?

Dr. Schleip: Fascicolele și fascia sănătoasă la o vârstă fragedă au adesea o structură tip foarfecă și sunt astfel elastice optime. La persoanele în vârstă, răniți sau neînvățați, țesutul maturat de fibrele de colagen are o geometrie dezordonată și se lipesc împreună.

De cele mai multe ori, acest lucru se datorează unei lipse sau unei utilizări incorecte - deci lipsa de mișcare. Această sub-cerere a fasciei este destul de comună. Cu toate acestea, țesătura plată poate apărea și în cazul în care o parte a corpului a fost tencuită. Ca rezultat, unul nu mai este atât de mobil și devine rigid.

La sportivi, fascia se simte, de asemenea, datorită unei cereri excesive a fasciilor.

4. Fascia ar trebui să cauzeze dureri de spate - este ceva despre asta?

Dr. Schleip: Da, așa este! Cu toate acestea, încă nu știm procentul fasciei responsabile de durerile de spate. Cu toate acestea, știm că, chiar dacă este prezent un disc herniat, în majoritatea cazurilor nu este responsabil pentru durerile de spate. Pentru cel puțin 80% din stările durerii de spate: cauză necunoscută.

Și aici intră în joc fascia. S-a constatat că acestea sunt semnificativ modificate și lipsite de durere la pacienții cu dureri de spate decât la persoanele sănătoase și sănătoase și că fascia din spate la om are numeroase terminații nervoase care servesc percepția durerii și mișcării.

5. Sunt multe presupuse leziuni musculare mai multe leziuni ale fasciei?

Dr. Schleip: Poți să spui asta, da. Așa-numita durere musculară, de exemplu, ar trebui de fapt să fie numită "mahmureala fasciei". Deoarece terminațiile nervoase libere, care sunt foarte sensibile la una sau două zile după exercițiu, se află în teaca musculară fascială și nu în mușchiul propriu-zis.

Cu toate acestea, nu se știe exact de ce fasciae acum rănit atunci când muschii inflamat. S-ar putea ca teaca musculară să fi suferit răni micro. Cu toate acestea, ar putea fi și faptul că mușchiul însuși a fost rănit, iar teaca musculară apoi doare ca un țesut de alarmă desemnat.

6. Este formarea fasciei bună împotriva durerii musculare?

Dr. Schleip: Pentru mușchii răniți, rolele din fascia pot fi de ajutor. Acestea stimulează nu numai țesutul conjunctiv, ci și pielea, mușchii și alte țesuturi. Există acum recenzii relativ fiabile, bazate pe dovezi, care arată că boala este redusă în mod eficient prin roluri ulterioare - pe care aș numi acum tratamentul de regenerare, mai degrabă decât formarea - în mod eficient. Și chiar mai mult decât masaje ulterioare; probabil pentru că atunci când rularea circulație și stimulare sunt promovate chiar mai mult decât cu masaje.

Studii noi, inclusiv în Jurnalul de Reabilitare Sport, au arătat, de asemenea, că, cu role cu vibrații, atenuarea durerii subiective este și mai intensă.

Dacă vă încălziți cu o rola fascia, de exemplu, înainte de sport, aveți o șansă bună de a preveni durerea musculară. Încălzirea îmbunătățește fluxul sanguin către corp și crește elasticitatea tecii musculare, astfel încât leziunile sunt mai puțin probabile. Acest efect preventiv nu este încă clar, dar indică ceva. Dar și aici: Dacă vă suprasolicitați în timpul antrenamentului, trebuie să vă așteptați la durere.

7. Cum îmi pot pregăti fascia și ce aduce antrenamentul?

Dr. Schleip: Există patru stâlpi cu care vă puteți pregăti optim fascia:

  1. Cu rulouri sau bile de fascia puteți să mențineți suplă și să slăbiți fascia lipită. Cu toate acestea, rolurile nu sunt singura opțiune și nu sunt suficiente pentru un Faszientraining singur.
  2. Cel puțin la fel de importante sunt mișcările elastice și elastice care mențin fascia elastică. În sportul de sănătate, din păcate, această antrenament de sărituri a fost mult timp ignorat, deoarece se credea că puteai să-ți antrenezi mușchii și circulația în mod eficient și să ai daune mai puțin de congestie. Cu toate acestea, acum este important să redescoperim mișcările de mișcare și izbucnire, trecând prin ele mai degrabă albul decât țesutul roșu. Deși nu puteți antrena aceste două tipuri de țesut separat, vă puteți concentra asupra lor. Exemplu de sport ar fi săriți sărind sau trambulind.
  3. În plus, stretch stretching, similar cu o pisică, face bine țesutul. Aici este important ca întinderea nu numai să sublinieze un mușchi, ci este realizată holistic și dinamic. Pentru că stimulează lanțurile fasciilor care rulează peste câteva articulații. Sunt potrivite în special pentru exerciții de yoga, Thai Chi sau Qi Gong.
  4. Nu în ultimul rând, fascia ar trebui, de asemenea, să fie instruită ca un organ perceptiv prin mișcări fine care antrenează simțurile. Oamenii de știință din domeniul sportului vorbesc de multe ori despre așa-numitul antrenament senzorimotor. Se face o încercare de a antrena sentimentul corpului prin oprirea stimulilor vizuali (de exemplu, închiderea ochilor) sau a condițiilor dificile. Aceasta include, de exemplu, cuibăritul specific al vertebrelor individuale pe spătar în timpul ședinței.

8. Cât de des și cât timp trebuie să-mi antrenam fascia?

Dr. Schleip: Depinde întotdeauna de ceea ce vrei să faci. Dacă doriți să rupeți vechiul țesut de colagen, se recomandă rularea zilnică pentru câteva minute pe zonă. Dar dacă doriți să consolidați colagenul, aș fi rulat doar la fiecare două până la trei zile, deoarece acumularea de colagen necesită un anumit timp de repercusiune.

9. Pot să fac altceva pentru fascia mea?

Dr. Schleip: Desigur, exercițiul este cel mai important lucru pentru fascia noastră. Dar chiar și o dietă echilibrată și un somn sănătos intră aici. Un stil de viață sănătos, pe lângă exercițiile suficiente, poate ajuta la menținerea elasticității fasciei.

10. Cum pot să-i spun dacă o suprasolicit cu o pregătire pentru fascia?

Dr. Schleip: Tocmai aceste mișcări de primăvară, de înălțare descrise mai sus produc o anumită ușoară tinerețe în noi emoțional. Acest sentiment poate determina oamenii să se supraestimeze. Apoi riscă să exagereze antrenamentul. Tulpinile sau leziuni similare pot fi rezultatul.

Mai ales bărbații mai în vârstă trebuie să încetinești în această exuberanță. În schimb, ei ar trebui să se antreneze "corespunzător vârstei", care este lent și bine măsurat. Femeile pot prezenta vânătăi sau vene spider, dacă o exagerează cu rolul fascial.

În America, acest comportament este mai obișnuit decât în ​​Germania, pentru a observa: femeile din SUA se tratează aici până când sunt zdrobite. Se pare că ar trebui să ajute împotriva celulitei. În mod semnificativ mai sănătos este o antrenament mai mică și mai presus de toate, care poate conduce, pe termen lung, la strângerea pielii. De asemenea, joggingul obișnuit reduce vizibil celulita. Dar trebuie să rețineți întotdeauna că celulita este, de asemenea, determinată genetic.

11. Există anumite grupuri de persoane pentru care pregătirea fasciculului este mai degrabă inadecvată?

Dr. Schleip: Stretching stretches sunt bune pentru aproape toată lumea. Mișcările de echilibru, cum ar fi cele practicate de joggers frecvente, pot suprasolicita fascia. De asemenea, cu antrenamentul de bounce elastic trebuie să fii atent. Persoanele cu inflamație în organism ar trebui mai întâi să lase să se estompeze înainte de a se putea antrena cu mișcări ușoare. Chiar și persoanele care suferă de osteoporoză ar trebui să practice mișcări abruptive doar după consultări medicale.

În plus, persoanele care adesea capturează vânătăi în viața de zi cu zi - și, uneori, fără să știe unde - ar trebui să înceapă cu un rol fascial moale și să crească treptat. Deoarece acești oameni au un țesut conjunctiv slab și ar contracta cu un rol dificil mai multe vânătăi.

Concluzii: Faszientraining ca supliment

Dr. Schleip: Cu tot entuziasmul, ar trebui să vedeți o pregătire a fasciculelor ca supliment - și nu ca un înlocuitor - pentru formarea musculară, circulație și coordonare. Atât de des, este și combinația aici.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul