15 regels voor gezond ouder worden

Gezond ouder worden - wie wil dat niet? Hoe ouder een persoon wordt, hoe waardevoller zijn gezondheid voor hem wordt. En wat zou u uiteindelijk hebben van "verdiende" pensionering als u ziek en onbeweeglijk was? De federale vereniging voor gezondheid e. V. heeft daarom 15 regels voor gezond ouder worden ontwikkeld. Omdat het nooit te laat is om je eigen levensstijl te veranderen en om te beginnen met het "gezond worden".

Eerste regel: bereid je voor op je leeftijd!

Denk na over hoe je je leven vorm wilt geven naarmate je ouder wordt. Bereid je mentaal voor op veranderingen in je leven (bijvoorbeeld als je het beroep verlaat). Vraag jezelf af welke kansen en vereisten deze veranderingen zijn en hoe je ze kunt gebruiken en hoe je hierop kunt reageren.

Houd bij het voorbereiden van je leeftijd ook rekening met je huis. Het verwijderen van obstakels, het installeren van gereedschap of het verhuizen naar een ander appartement zijn belangrijk voor het behoud van uw onafhankelijkheid. Vraag uw arts of gebruik het lokale huisvestingsoverleg om suggesties voor zinvolle veranderingen in uw huis te krijgen. In dit overleg ontvangt u ook informatie over financiële ondersteuning bij het aanbrengen van dergelijke wijzigingen.

2e regel: leef gezondheidsbewust in alle leeftijden!

Dus, zorg ervoor dat u goed traint en eet, nicotine en andere verslavende middelen vermijdt, verantwoordelijk bent voor alcohol en medicijnen en vermijd langdurige fysieke en mentale overbelastingen.

3e regel: neem voorzorgsmaatregelen!

Dreigende ziekten kunnen dus vroegtijdig worden opgespoord en de behandeling kan tijdig worden gestart. Neem zelf het initiatief en praat met uw arts over wat u doet om uw gezondheid te behouden en hoe u kunt bijdragen aan gezond ouder worden.

4e regel: het is nooit te laat om je eigen levensstijl positief te veranderen!

Je kunt op elke leeftijd beginnen om een ​​gezondheidsbewust en fysiek, mentaal en sociaal actief leven te leiden. Door uw levensstijl positief te veranderen, kunt u risicofactoren die al zijn opgetreden beïnvloeden, zoals metabole stoornissen, hoge bloeddruk en overgewicht, en hun schadelijke effecten op uw leeftijd verminderen.

Regel 5: wees lichamelijk, geestelijk en sociaal actief in alle leeftijden!

Zoek naar taken die u aanspreken en uitdagen. Houd er rekening mee dat uw gedrag op jonge leeftijd een beslissende bijdrage kan leveren aan het bereiken van een hoge leeftijd met behoud van een goede gezondheid, activiteit en zelfredzaamheid.

6. Regel: gebruik vrije tijd om nieuwe dingen te leren!

Ga door met fysieke, mentale en sociale activiteiten die je in voorgaande jaren hebt ontwikkeld, zelfs op oudere leeftijd. Stel jezelf de vraag in hoeverre je er op die leeftijd mee wilt verbinden. Gebruik de vrije tijd op je oude dag om nieuwe dingen te leren. Je kunt ook het geheugen trainen en denken terwijl je ouder wordt. Houd rekening met ontwikkelingen in uw omgeving (bijvoorbeeld op het gebied van technologie, media, verkeer) en vraag uzelf af hoe u deze ontwikkelingen zelf kunt gebruiken.

Regel 7: Blijf open voor positieve gebeurtenissen en nieuwe ervaringen, zelfs op hoge leeftijd!

Houd de mogelijkheid om te genieten van mooie dingen in het dagelijks leven. Houd in gedachten dat je je gezonder voelt met een actieve levensstijl en een positieve levenshouding. Als u een persoonlijk aantrekkelijke taak hebt gevonden, als u kunt uitkijken naar mooie dingen in het dagelijks leven en als u niet ontslag neemt in stressvolle situaties, dan is uw gezondheidswelzijn eerder behouden.

8. Regel: begrijp ouderdom als een kans!

Begrijp de leeftijd als een levensfase waarin je kunt evolueren. Je kunt je vaardigheden en interesses uitbreiden, je kunt nieuwe inzichten en een meer volwassen benadering van de behoeften van het leven vinden. Merk op dat je ook kunt evolueren in het omgaan met lasten en conflicten.

Regel 9: onderhoud contacten zelfs op hoge leeftijd!

Beperk jezelf niet tot het gezin, maar denk aan buren, vrienden en kennissen. Houd er rekening mee dat het contact met jongere mensen ook mogelijkheden biedt voor wederzijdse stimulatie en verrijking.

10. Regel: Geef de tederheid een kans!

Een partnerschap waarin beide partners genieten van tederheid, fysieke nabijheid en seksualiteit draagt ​​bij tot tevredenheid en fysiek welzijn. Laat die mensen je niet onzeker maken dat leeftijd en tederheid of leeftijd en seksualiteit niet kloppen.

11. Regel: Durf iets aan je lichaam!

Sportief sporten en voldoende bewegen zonder overweldigd te raken. Je krijgt je fysieke prestaties. Ze helpen je steun- en bewegingssysteem elastisch en sterk te houden. Je voelt je lichaam op een prettige manier. Praat met uw arts over welk type fysieke training geschikt voor u is.

12. Regel: Gezondheid is geen kwestie van leeftijd!

Vraag jezelf daarom keer op keer af wat je kunt doen om je gezondheid, zelfredzaamheid en zelfredzaamheid op oudere leeftijd te behouden. Opmerking: alleen al voor ouderdom verspillen we niet onze gezondheid en het vermogen om onafhankelijk en zelfredzaam te leven.

Regel # 13: Neem niet alleen ziekten!

Neem contact op met uw arts als u medische aandoeningen hebt. Zelfs in het geval van een chronische ziekte is een regelmatig bezoek aan de spreekkamer noodzakelijk. Houd er rekening mee dat u kunt helpen met verlies van gezichtsvermogen en gehoor. Neem deze ook niet alleen. Bespreek eerder met uw arts over bestaande hulpmiddelen en gebruik deze wanneer ze zijn voorgeschreven.

Als u in uw onafhankelijkheid wordt getroffen door ziekten, blijkt een rehabilitatie vaak nuttig en noodzakelijk. Praat met uw arts over mogelijke rehabilitatiesuccessen in uw specifieke geval. Onthoud dat revalidatie alleen succesvol kan zijn als je er alles aan doet om je onafhankelijkheid te herwinnen.

14. Regel: Zoek naar goede hulp en zorg!

Als je zorg nodig hebt of zorg nodig hebt, zoek dan naar mogelijkheden voor goede hulp en zorg. Zorg ervoor dat de hulp of zorg niet betekent dat u onafhankelijk en zelfredzaam bent, maar dat u ze onderhoudt en promoot. Als u door uw familie wordt verzorgd, zorg er dan voor dat ze niet overbelast worden en voldoende ondersteuning krijgen.

15. Regel: Heb de moed om als zelfstandige te werken!

In stressvolle situaties moet je je afvragen hoe je het beste met deze stress kunt omgaan, wat goed voor je kan zijn, met welke mensen je wilt zijn, hoe ze je kunnen helpen en wanneer deze hulp te veel voor je is. Als je hulp nodig hebt, durf om deze hulp te vragen. Maar je hebt ook de moed om hulp te weigeren, als je jezelf te beperkt ziet in je onafhankelijkheid.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter