20 plus - (hälsosam) näring mellan karriär och fritid

För de flesta handlar det tredje decenniet av livet om karriär och karriär. Målet är att nå maximalt. Även i fritiden ges full kraft. Diet sker ganska i mellan. Tillsammans spenderar heltidsanställda i genomsnitt 1 timme och 34 minuter om dagen äter, varav 19 minuter spenderas på att äta utanför hemmet. Detta visar att äta hemma fortfarande är mycket viktigt.

Vissa åldersgrupper faller dock utanför detta mönster. Till exempel är unga vuxna långt över genomsnittet hos 35% (26, 1%) av dem som äter minst en gång om dagen utanför hemmet. Detta beror visserligen bland annat på att andelen enskilda hushåll är särskilt hög i denna åldersgrupp.

Menyn under förstoringsglaset

Om du nu belyser vilka näringsämnen inom 1 timme och 34 minuter för att hitta vägen till munnen, visar det som för alla åldersgrupper för mycket protein och fett. Mätt i procent av referensvärdena är kvinnor i genomsnitt ännu högre än män. Ansvaret för detta är en alltför stor mängd djurmat (kött, korv, fet ost) i kosten.

De komplexa kolhydraterna, särskilt dietfibrerna, kommer för korta - en indikation på lågt intag av hela korn, grönsaker, frukt och potatis.

Ofta, även små förändringar i vanor bidrar till att göra kosten lite friskare. Tumregeln är till exempel att helt enkelt ta fem portioner frukt och grönsaker en dag att äta och genomföra dem. Frukt och grönsaker innehåller många vitaminer, mineraler, spårämnen, fibrer och fytokemikalier som du behöver för optimal vård för din kropp.

Gå ut ur cravingsfallen

Säkerligen har alla redan tappat in i begärfallen. Många börjar sin dag på en tom mage, och föredrar att spendera den dyrbara tiden på morgonen i sängen snarare än vid frukostbordet. Snart blir det vid bordet grusande mage märkbart. Endast chokladleveransen i lådan hjälper. Vid lunch då måste något påtagligt komma för att komma in på den missade. I kantinen schnitzel med chips eller grillat fläsk med potatis dumplings lockar mer än en sallad.

Trötthet efter att ha ätit är vanligtvis inte lång för att komma, eftersom magen och tarmarna är i full gång för att smälta den överdådiga måltiden. För en riktig prestanda ökar du förbi till kvällen förgäves, även om berget på skrivbordet blir större.

Några minuter för en bra start på dagen

Börja din arbetsdag en halvtimme tidigare och ta dig tid att äta frukost. Blanda till exempel en servering spannmål gjord av fullkorns havregryn, osötad flingor, nötter, solrosfrön, etc. Mjölk och lite frukt kommer snabbt att göra en hälsosam frukost. Ready mueslis är ganska olämpliga eftersom de har hög sockerhalt och därför många kalorier.

Men också en brödrulle eller toast från fullkorn med magert ost eller kvark plus sylt är en bra start.

Om du inte kan äta någonting på morgonen borde du dricka minst ett glas mjölk eller juice och senare få en andra frukost, till exempel: Hela kornbröd med mager ost eller fettfett, färsk frukt och spannmål.

Som tillförsel av energi för däremellan är också yoghurt, fruktsallad eller vegetabiliska pinnar (kan förberedas väldigt bra kvällen före) väl lämpade.

Du kan förbereda fyllda bröd natten före och lagra dem i en matbehållare i kylskåpet. Du kanske kan lagra på din spannmålsmix på kontoret, ofta med ett kylskåp för att lagra mjölk och färsk frukt.

Kan det vara lite mindre?

Förförelsen är stor. Både i restaurangen och i matsalen många läckra rätter. Som regel erbjuder det omfattande erbjudandet alltid ett urval av lätta och sunda rätter. Färska sallader, grönsakspannor, asiatiska wokrätter och magert grillat kött är låga i kalorier och näringsämnen. Bra rätter är kokta potatis, ris och pasta.

Håll dig borta från såser. Om grillat och schnitzel är för mycket, fråga om en mindre portion och lägg till en färsk sallad. Du kommer också att vara full.

För något sött i slutet är en espresso med lite socker. Om du fortfarande behöver en efterrätt bör du hellre till färsk frukt, yoghurt, Quarkspeise eller compote istället för grädde, mousse au chocolat och pudding grab.

Currywurst & Co.

Ingen fråga, den snabba currywurst har sina fördelar. Snackboder är vanligtvis på väg och korven i rullen är väl i handen, så att du också snabbt kan passera hungern. Nackdelarna är svårare i magen än på handen. En bratwurst (150 g) ger 550 kcal och 48 g fett och en del chips (friterad) med 330 kcal och 12 g fett.

Om saker kommer att bli snabba igen, leta efter alternativ, till exempel: Ta en baguettrulle med tomater och mozzarella, eller prova ett asiatiskt mellanmål (sushi eller chop suey) för en förändring. På dagar när Currywurst är för lockat, försök att balansera de saknade vitaminerna och mineralerna med frukt, sallad och grönsaker.

Dela med vänner

Lämna din kommentar