70 pluss - (sunn) ernæring i alderdommen

I en høyere alder opplever mange mennesker alvorlige endringer i deres levekår. Mange eldre mennesker lider av de økende ytelsesbegrensningene. Det som pleide å være lett, kan plutselig bare gjøres med stor innsats. Likevel, for å være uavhengig og uavhengig så lenge som mulig, er et sunt kosthold av stor betydning.

Vokt dere for vekttap

Mens fedme er et svært vanlig problem i middelalderen, er undervekt og underernæring mer utbredt i alderen. Med økende alder og ved ulike sykdommer oppstår flere og flere problemer med å spise eller spise.

Hvis dietten er for ensidig eller energiinntaket er under 1500 kcal per dag, er det vanligvis ikke sikkert at alle næringsstoffer absorberes i tilstrekkelige mengder. Resultatet er at for lite viktige næringsstoffer som proteiner, vitaminer og mineraler absorberes. Kroppen må leve på reservene og vekten minker. Når sykdommer oppstår, har organismen lite å motsette seg.

Siden det er svært vanskelig å gjøre opp for å gå ned i vekt, spesielt i alderdom, bør motforanstaltninger tas tidlig. Hvis du mister vekt innen noen uker, føler deg konstant svak, sliten og impotent, bør dette tas veldig alvorlig. Husk å diskutere dette problemet med legen din.

Det avhenger av riktig valg og forberedelse

Selv om svært gamle mennesker trenger mindre energi generelt, er behovet for viktige næringsstoffer igjen, og noen næringsstoffer trenger til og med i høyere mengder. Det riktige valget av mat er derfor spesielt viktig i denne alderen. Det bør helst mat komme til bordet, som har en høy næringsstoffer tetthet. Disse inkluderer:

 • Grønnsaker, frukt,
 • Hele korn korn,
 • Meieriprodukter, fettfattig kjøtt,
 • Fisk, fjærfe, egg,
 • Legumes og
 • Vegetabilske oljer.

Men forberedelsen og presentasjonen av maten bør ikke overses. Fordi i alderdom kan spising øke vanskeligheter, for eksempel problemer med å tygge og svelge eller tap av appetitt.

Når maten ikke smaker som det pleide å

Folk i høyere alder klager ofte på tap av appetitt. Det er mange årsaker til dette. Opplevelsen av smak reduseres betydelig i alderdommen, ettersom antall smakløk er redusert. Spesielt påvirkes smaksegenskapene søte og salte. Luktesansen minker også. Luktoppfattelsestærskelen er opptil 12 ganger høyere hos en gammel person enn hos unge voksne.

Siden smaken og lukten av mat er hovedsakelig ansvarlig for matets nytelse, har disse restriksjonene en betydelig effekt på appetitten. Prøv å stimulere smaken og luktene dine under matlaging.

 • Krydre maten kraftig.
 • Ikke bare ta saltskakeren, men bruk friske urter, karri, hvitløk, muskat osv. Den intense duften av krydderene stimulerer også appetitten.
 • Gjør maten appetittvekkende, for selv øynene spiser med.
 • Merk at noen medisiner kan påvirke appetitten din. Diskuter dette emnet med legen din. Ofte kan inntaket av stoffet alene være gunstig.

Når delene blir mindre

En økt aktivitet av metningsfaktorer i mage-tarmkanalen og endringer i det hormonstyrte sentrale metningssystemet fører til tidlig metning og redusert edik-kjøring hos eldre. Bare små porsjoner kan forbrukes per måltid.

 • Spis flere små måltider om dagen, slik at du kan spise alle næringsstoffene i tilstrekkelige mengder. Start med en frokost umiddelbart etter å reise opp og avslutte dagen med en Betthupferl. Ha minst ett varmt måltid per dag.
 • Tenk deg små snacks i mellom, for eksempel: En appetittvekkende sandwich, et skivert eple, en kopp yoghurt eller et stykke fruktkake.

Tenk også på drikkene. Fordi ikke bare appetitten blir redusert, reduserer selv tørstfølelsen. Slik at du ikke glemmer å drikke, kan en drikkeplan være nyttig.

Når tygge og svelge blir vanskeligere

I alderdom reduseres tyngdekraften som et resultat av tanntap og dårlig pasientproteser i økende grad. Mange eldre lider også av dysfagi og tørr munn. Mange matvarer som er veldig seige, som rå grønnsaker, rå frukt, fullkornsbrød og kjøtt, unngås da. Kostholdet er svært monotont og inneholder for det meste lett svelgbare matvarer som risgrøt, melkesupper, pudding og potetmos.

 • Drikk nok til å stimulere spyttproduksjon.
 • Chop dårlig tygget mat: rist, rist eller puree frisk frukt og grønnsaker, kut kjøtt i små biter.
 • Fjern harde ingredienser for næringsmidler: Skal frukt, skar av brødskorpen, fjern tygkjøtthudet.
 • Velg lett å tygge brød som fortsatt har en høy prosentandel av hele korn, for eksempel: Grahambrød, fullkornsbrød.
 • Erstatt hard mat med tilsvarende mykere: fisk istedenfor kjøtt, eggerøre i stedet for stekt egg, kremost i stedet for hard ost, poteter i stedet for ris, salt / jaktpoteter eller potetmos i stedet for stekte poteter.
 • Velg passende matlagingsmetoder: Tilbered hakket kjøtt, sautefrukter og grønnsaker, bruk finmalt helkorn til gryteretter og paier, tilbered smakfulle studer.

Problemer med fordøyelsen

Med økende alder øker forekomsten av forstoppelse. For eksempel klager 40 prosent av over 60-årene på problemer med avføring og forstoppelse. Etter en alder av 75 øker antallet de berørte, igjen betydelig. Forstoppelse er tre ganger mer vanlig hos kvinner enn hos menn. Et daglig inntak av fiber kombinert med tilstrekkelig fuktighet bidrar til at fordøyelsessystemet fungerer tilfredsstillende.

Det skal imidlertid understrekes at verken et lavt fiber diett eller for lavt fluidinntak kan betraktes som hovedårsaken til forstoppelse. Vær også oppmerksom på at hvis en akutt forstoppelse oppstår, bør legen konsulteres for å klargjøre den underliggende årsaken.

Når matlaging ikke er moro lenger

Ikke noen lider det smertefulle tapet av livspartner. For mange betyr dette en drastisk endring i livet. Sorg og ensomhet hersker. Ofte mangler stasjonen for hverdagens ting. Mat blir ofte bare matinntak fordi samfunnet mangler. Å lage en full lunsj blir ansett for tidkrevende for en person. Så ofte en stor monotoni i menyen. Dette fremmer permanent underernæring.

 • Fortsett å spise og forberede mat som en viktig og hyggelig del av livet ditt.
 • Prøv å spise i bedriften så ofte som mulig. Kanskje andre eldre mennesker i ditt miljø vil være akkurat som deg. Kok sammen favorittoppskrifter. Shopping er også mer moro sammen.
 • Lag en hyggelig atmosfære med et vakkert sett bord og stearinlys, selv om du spiser alene.

Spise på hjul som et alternativ

Hvis du forbereder din egen mat blir for kjedelig, er "å spise på hjul" et godt alternativ. Før du velger en leverandør, bør du imidlertid informere deg om tilbudet og ytelsen til de ulike menytjenestene. Fordi det er forskjeller i pris og kvalitet.

For eksempel fant en studie utført av Stiftung Warentest at noen leverandører hadde mangler i næringsblandingen. Testen viste at fettinnholdet i mange retter var for høyt, og nivået av karbohydrater og fiber var for lavt. Innholdet av vitaminer og mineraler (spesielt kalsium, magnesium og folsyre) var ikke alltid tilfredsstillende.

 • Derfor har du en prøvemeny brakt hjem før du tar den endelige avgjørelsen din og kontroller smak og utseende.
 • Kontroller at næringsinformasjon og liste over ingredienser er erklært på emballasjen. Pass på at du finner dem lett og leser godt.
 • Kontroller emballasje og håndtering av produktet. Emballasjen skal være lett å åpne og håndtering av produktet (f.eks. Oppvarming, dekantering, etc.) skal være enkelt og lett å forstå.
 • Få et første inntrykk av leveringstjenesten (punktlighet, vennlighet).
 • Be om en ukentlig eller månedlig måltidsplan og spør i hvilken grad menyene gjentar. Sammenlign menyplanene for ulike mobiltjenester.
 • Forespør om utvalg av forskjellige dietter som diabetisk mat, pureed mat, vegetariske måltider, etc.
 • Sjekk om fersk frukt og salater tilbys daglig.
 • Sammenlign priser og leveringsbetingelser.

Vær ganske kritisk når du velger mobil meny. Jo mer du vil være fornøyd med den daglige levering av oppvasken og spise dem med glede og appetitt.

Del med venner

Legg igjen din kommentar