9 Fel i solbad och skydd

Solen är viktig för vårt immunsystem, för bildandet av D-vitamin och inte minst för vårt sinne. Inte konstigt att sommaren lockar människor utanför. Men många fel cirkulerar om korrekt hantering av sol och solskydd. Solskydd är viktigt - det har under tiden gått runt. Men inte all den visdom som cirkulerar är sann. Här är en lista för att rensa upp med vanliga misstag.

1. Efter kräkning förlänger skyddstiden

Fel! Effekten av solskyddsmedel bara varar under en viss tid. Det är genom upprepad kräming - användbar särskilt efter badning - du kan förnya skyddet, men inte förlänga. Fel är också att man med solbränd hud inte behöver solskydd. Den solbränna ger bara ett skydd mot den aggressiva UV-strålningen. Även garvad hud skadas därför av intensiv strålning - endast konsekvenserna senare, till exempel i form av förtida åldrande och åldersfläckar, är synliga.

Förresten: Om både solskyddsmedel och myggavvisande medel är nödvändiga, applicera alltid solskyddsmedel och (flytande) myggavstötningsmedel över det.

2. I skuggan får du inte solbränna

Fel! Den utbredda åsikten att du inte behöver grädda dig själv i skuggan är också fel. Upp till 85 procent av strålningsintensiteten återspeglas av sand, vatten eller byggnader. Och paraplyer eller moln stoppar inte helt solens strålar. För övrigt är det därför känsliga människor får solbränna, även om de är under paraply hela dagen på stranden. Därför måste även de som inte går i direktsolen, krämas.

De goda nyheterna: Du kan också bli brun i skuggan - långsammare, men mildare och jämnare! Och ett annat tips: Under lunchtiden med det särskilt intensiva solljuset är det bäst att inte stanna utomhus.

3. Du är säker i vattnet

Inte sant! Det motsatta är sant - vatten är ännu mer farligt eftersom vattnets yta återspeglar strålarna. Detta kan intensifiera strålens skadliga effekt på kroppens delar som ser ut ur vattnet.

Även under vatten är du inte säker från solen - en halv meter under vattenytan, upp till 60 procent av UVB och även 85 procent av UVA-strålarna kommer fram. Dessutom brinner våt hud snabbare än torr. Särskilt förrädiska: Eftersom huden kyls under simning märker du ofta solen bara när ryggen redan är röd. Därför är det lämpligt att använda en vattentät solskyddsmedel för simning.

Vattentäta produkter håller bättre och bättre skyddar huden från klor eller havsvatten - men här måste solskyddsmedel regelbundet förnyas genom upprepad kräming. För barn kan stänk i vattnet kräva ett speciellt badbyxa med UV-skydd.

4. Kläder skyddar mot sol

Nej! Vissa UV-strålar tränger också in textilier. I synnerhet täta och lätta skjortor eller ett vått tyg släpper igenom strålarna. Så huden z. B. Under en ljus bikini av tunna materialskador. Solskyddsmedel bör därför appliceras under bikini eller baddräkt en halvtimme före solbad.

Tips: Rengöringsmedel med solskyddsmedel finns tillgängliga på marknaden, som - efter upprepad tvättning - gör kläderna mer opaka mot solen. Det är också användbart, för skydd, att bära löst och ganska mörkt kläder. Särskilda solskyddskläder med en solskyddsfaktor på 20 till 40 finns också på marknaden, som är impregnerad med solskyddsmedel. Och glöm inte: huvudskydd och solglasögon!

5. Sunblockers ger skydd hela dagen

Inte sant! Namnet är bedrägligt: ​​Ett solskydd kan inte oändligt blockera solen men kännetecknas av en särskilt hög solskyddsfaktor (30 eller mer). Faran här: Många människor känner sig så säkra och glömmer att förnya solkrämen med jämna mellanrum och framför allt applicera jämnt.

6. Farligt är bara en solbränna

Inte korrekt! Ansvarig för solbränna är UV-B-strålarna med hög energi. De långvågiga UV-A-strålarna å andra sidan är ansvariga för garvningen av huden, men också för åldrande av huden och ökad risk för hudcancer. Även utan solbränna kan UV-strålningen orsaka skador på huden: ju längre som utsätts för strålningen, desto större risk för permanent skada. För mycket sol och värme kan också leda till solstråle, vilket uppenbarar sig genom cirkulationsproblem och illamående.

7. Solskyddsmedel med hög SPF förhindrar solbränna

Det är inte sant! Många tror att solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor (SPF) förhindrar brunning - och istället använda produkter med för låga faktorer. Men även med en stark solskyddsmedel kommer du att vara brun, och mildare än. En hög solskyddsfaktor skyddar mot solbränna och hjälper till att hålla solbränna längre.

8. Solallergier kommer från feta krämer

Sant, men bara delvis! Solallergier har väldigt olika orsaker: läkemedel, dofter, klor eller saltvatten, men även ärftlig predisposition kan leda till allergiska reaktioner på UV-strålarna i solljus i känsliga människor. Oljebaserade solskyddsmedel kan utlösa en solallergi och leda till den så kallade Mallorca-akne (eller acne-aestivalis professionellt). Solallergier kan orsakas av en fet solskyddsmedel, men inte nödvändigtvis.

Särskilt problematiska är solskyddsmedel i krämer och emulsioner, eftersom de innehåller emulgeringsmedel som främjar en allergisk reaktion. För en Mallorca akne, hjälper en solgel med ett högt UV-A-ljusskydd, vilket är fet och emulgeringsfritt. OBS: Även med hudvård och After Sun-produkter, se till att de inte innehåller emulgeringsmedel. De kan följa huden i mer än 24 timmar och kan i kombination med UV-strålning senare leda till intoleransreaktioner.

9. Självskyddare skyddar huden

Nej! Solbränningen från röret ger inget skydd mot solens strålar, eftersom självförstärkare har en kosmetisk effekt. De kombinerar med komponenter i den mänskliga epidermis i det sk hörda lagret och färgar hudytan brunt - förmågan hos huden att skydda sig från solen förändras inte någonting.

Dela med vänner

Lämna din kommentar