Afvallen dankzij het South Beach dieet

In Amerika zijn velen enthousiast over een koolhydraatarm dieet dat het motto "lage koolhydraten - onbeperkt vet" bevordert: het South Beach dieet. Duitse "vet-teller", die oneindig noedels, rijst en aardappels adviseert, kan ook in probleem zijn. Maar zelfs deze vorm van voeding is alleen succesvol als het type vet gerespecteerd wordt. Dit vermindert het zogenaamd nieuwe South Beach-dieet tot een oude hoed: het mediterrane dieet.

Dieet zonder koolhydraten

De oorsprong van de nieuwe "vetgolf" in het in 1972 ontwikkelde dieet van cardioloog Robert Atkins. Hij kondigde aan dat de extra kilo's het beste gesmolten worden als je zoveel eieren en vlees eet als je wilt, maar onthoud je van alle koolhydraten. Hoewel de 'dikke goeroe' Atkins kort voor zijn overlijden vorig jaar amper 117 pond - op 1, 80 hoogte - op de schaal bracht, is het dieet nog steeds aanhangwagens.

South Beach dieet: "goed" en "slecht" vet

De cardioloog Arthur Agatson wijzigde het Atkins-dieet en had dus groot succes bij een groep hartpatiënten. De "low carb-golf" was geboren. In tegenstelling tot Atkins onderscheidde hij tussen goede en slechte vetten. Hoewel plantaardige oliën, vooral olijfolie en noten zijn toegestaan, blijven dierlijke vetten verdoemd - behalve visolie / vet.

Nog een verschil met Atkins: niet alle koolhydraten moeten worden vermeden, maar producten van witte bloem zoals brood en pasta, aardappelen of suikerhoudend voedsel. Fruit, groenten, peulvruchten en volle granen, die ook koolhydraten bevatten, zijn toegestaan. Het in Miami gevestigde 'South Beach dieet' is verdeeld in drie fasen: Alleen in de eerste fase van bakkerijproducten moeten aardappelen, pasta's, rijst, fruit, snoep, ijs, vruchtensappen of alcohol strikt worden vermeden.

Mediterraan dieet als voorloper

Al geruime tijd is het 'mediterrane dieet' een begrip. Het heeft een hoog vetgehalte, wat vooral te danken is aan het royale gebruik van olijfolie. Een belangrijk onderdeel van de mediterrane keuken zijn groenten en vis en vlees met mate. Enige verschil: fruit en pasta. Het vet van vissen zoals makreel, zalm, haring of tonijn is vooral "hartverwarmend". Het bevat omega-3 vetzuren die ervoor zorgen dat de bloedstroom in het lichaam stroomt.

Conclusie voor het South Beach dieet

De voordelen van het South Beach-dieet:

  • Vet verzadigt en maakt ook impopulair voedsel, zoals groenten, lekkerder
  • het insulineniveau is niet gewijzigd
  • Het bevat veel plantaardige, maar weinig dierlijke vetten
  • Het bevat veel groenten (trefwoordvitaminen, bioactieve ingrediënten, vezels)
  • Het bevat veel vis (trefwoord: jodium en omega-3 vetzuren, die profylactisch zijn tegen hart- en vaatziekten)
  • Snoepjes en producten gemaakt van witte bloem (brood, pasta) worden vermeden

De nadelen van het South Beach dieet:

  • Voedingsrijke en langverzadigde voedingsmiddelen zoals aardappelen of rijst worden vermeden
  • Fruit en 100% sap moeten worden uitgesloten, vooral in fase 1. Ze bevatten veel vitamines en bioactieve ingrediënten
  • Als peulvruchten en volle granen zijn weggelaten, bijvoorbeeld in fase 1 van het dieet, ontbreekt de belangrijke vezel
  • Vet bevat de meeste calorieën van alle voedingsstoffen. Het kan daarom iets minder worden gegeten

In tegenstelling tot het Atkins-dieet heeft het South Beach-dieet geen bezwaar als het niet overdreven is. In de meest extreme vorm (fase 1) is het echter slechts voor een korte tijd aanbevolen. Het verschilt echter niet significant van de algemene voedingsaanbevelingen.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter