ADHD-kinderen op school

Het gedrag dat typisch is voor kinderen met ADHD, is vooral merkbaar op school. Hier wordt van de kinderen verwacht dat zij zich rustig gedragen en aandachtig naar de leraar luisteren. Kinderen met ADHD zijn echter vaak ongericht, kunnen snel afgeleid worden en het klaslokaal verstoren. Met een paar tips en trucs kunnen school en ADHD beter worden afgestemd.

Kinderen met ADHD: problemen op school

Kinderen met ADHD hebben vaak problemen op school: ze zijn gemakkelijk af te leiden en hebben een laag uithoudingsvermogen. Vaak starten ze taken op, maar werken ze er tot het einde niet aan. Bovendien zijn de kinderen ongemakkelijk en ongeduldig in de klas, onderbreken ze de leraar of beantwoorden ze vragen zonder eerder gebeld te zijn.

Het is niet ongebruikelijk dat kinderen met ADHD bijwerkingen ervaren, zoals spraakproblemen, een lees- of schrijfstoornis en rekenproblemen. Zelfs motorabnormaliteiten, die kunnen blijken, bijvoorbeeld in een lastig lettertype, zijn mogelijk. Kinderen met ADHD vinden het ook vaak moeilijk om contact te maken in de klas. Door hun rusteloze, soms agressieve gedrag vallen ze hun klasgenoten aan.

Informatie voor docenten

Wanneer uw kind op school zit, moet u de klassenleraar vertellen dat ze ADHD hebben. Leg hem uit wat er achter de aandoening zit en welk gedrag er kan optreden. Bij sommige gedragstherapieën kan de leerkracht ook bij de behandeling worden betrokken en leren hoe hij adequaat op het kind op school kan reageren.

Helaas zijn niet alle leraren in staat of bereid om adequaat te reageren op kinderen met ADHD. Als je je realiseert dat je kind op school significante problemen heeft en niet wordt ondersteund door de leraar, moet je op de lange termijn nadenken over een klassenverandering of zelfs een verandering van school.

Vermijd afleiding

Op school moeten kinderen met ADHD bij voorkeur op de eerste rij zitten en in de onmiddellijke nabijheid van de leraar. Zodat hij problemen snel en gemakkelijk bij het kind kan oplossen. Bovendien wordt het kind op de eerste rij goed beschermd tegen afleiding door klasgenoten. Een plaats op de achterste rij of een zitgroep met groepstafels is echter nogal slecht geschikt voor kinderen met ADHD.

Wanneer de leraar zich realiseert dat het kind rusteloos wordt, is het het beste om hem een ​​kleine taak te geven - zoals het bord afvegen - wat voor wat oefening en afwisseling zorgt. Zelfs kleine pauzes, waarbij de hele klas één keer kan uitrekken en strekken, kan nuttig zijn.

Om ervoor te zorgen dat het kind tijdens de les zo min mogelijk afleiding krijgt, moeten alle gebruiksvoorwerpen die op de school nodig zijn, optimaal worden voorbereid. Dit omvat bijvoorbeeld dat de pennen zijn aangescherpt en dat er voldoende inkt in de opvulling zit. Ouders moeten er ook voor zorgen dat er geen speelgoed in de rugzak van het kind zit. Boeken en boekjes van verschillende onderwerpen kunnen het best worden gemarkeerd met één kleur: ze kunnen gemakkelijk uit elkaar worden gehouden en lange zoekopdrachten kunnen worden vermeden.

Huiswerk doen met ADHD-kinderen

Huiswerk maken kan gemakkelijk een dagelijkse strijd worden met een kind met ADHD. De kinderen proberen het huiswerk steeds weer te vermijden, kunnen zich slecht concentreren en kunnen afgeleid worden door trivialiteiten. We geven u vijf tips die het voltooien van huiswerk eenvoudiger maken:

  1. Geef het kind een stille en opgeruimde werkplek. ADHD-kinderen worden snel afgeleid, zowel van lawaai als van objecten. Idealiter zijn daarom alleen de items die het kind nodig heeft om te werken op tafel.
  2. Help het kind om zijn huiswerk te structureren. Dit geeft het kind een beter overzicht van wat te doen, zodat ze het succes van hun werk beter kunnen beoordelen. Schrijf bijvoorbeeld het huiswerk van de verschillende onderwerpen op individuele plaknotities, waar het kind geleidelijk van kan afhangen.
  3. Als jij en je kind tijdens het huiswerk ruzie blijven maken, huur dan iemand anders in om het werk te doen. Vraag bijvoorbeeld aan oma en opa of ze tijdelijk het huiswerk van het kind kunnen verzorgen. Je kunt ook huiswerkhulp organiseren voor een bepaalde periode.
  4. Geef uw kind niet de verplichting om altijd aan de tafel te zitten. Sommige taken, zoals woordenschatleren, kunnen ook worden gedaan terwijl u in de tuin of op de bank zit.
  5. Laat je kind de tas de volgende dag inpakken als het al het huiswerk heeft gedaan. Dus er is geen haast de volgende ochtend, maar het kan in alle rust, alle dingen die nodig zijn voor de volgende dag, opgeborgen in een rugzak.
Deel met vrienden

Laat je reactie achter