Fedme: kom ut av ond sirkel!

Ingen lyst til å rave, men sulten på snacks av alle slag. Mangel på trening og dårlig kosthold forekommer ofte i en dobbel. Hva kan foreldre gjøre for å holde barnet sitt skikkelig og sunt? Ifølge det tyske samfunnet for pediatrisk og ungdomsmedisin er over 15 prosent av barna og ungdommene overvektige. De spiser fettete snacks, for få grønnsaker og knapt beveger seg. Med økende pund blir ungene tømmer og tar også teasing av klassekamerater. Den vanlige konsekvensen: frustrasjonsmat.

Rollemodellfunksjonen til foreldrene

Foreldre kan bryte denne onde sirkelen med et balansert kosthold, mer trening og, viktigst, deres rollemodellfunksjon. «Foreldre bør unngå skjulte fett når de handler, fordi barn bare kan ta maten ut av kjøleskapet, som foreldrene deres har pakket inn før, » sier Corinna Schrader, ernæringsfysiolog ved Hamburgs barnesyke Wilhelmsstift. Mager melk og yoghurt (1, 5%), oster under 35% fett og fjærfepølse er gode utgangspunkt.

Tillatt: søtsaker i moderasjon

Sterke tiltak som et absolutt forbud mot sjokolade har vanligvis kun kortvarig suksess. Barn får lov til å snakke på søtsaker, selv om de spiser nok frukt og grønnsaker. "Det som er viktig er overbevisning og veiledning for et balansert kosthold av foreldrene", forklarer Gothaer-ekspert Dr. med. Martin Pollak. Hvis du tar mange sukkerrike matvarer og brus, faller du i en felle: blodsukkernivået stiger med kort varsel, deretter faller av raskt og deretter kommer de neste trangene - selv om du nettopp har spist.

Bevisst spiser og mer mosjon

Spise på siden, "picnicking" foran TV-en - mange barn merker knapt en forskjell mellom å være sulten og full. "Ta deg tid til å spise, velg et stille miljø, og slå av TV-en, " dr. Pollak. Minst like viktig som sunt kosthold er treningsfaktoren.

Foreldre bør derfor regelmessig oppmuntre barna til å trene mer. I hverdagen, for eksempel, bidrar trappene lekende til vektreduksjon. I sportsklubben kan barna også bruke et variert utvalg og prøve ut. Ofte er det veldig nyttig å se etter allierte. Hvis foreldrene ikke kan takle situasjonen alene, kan de få hjelp fra profesjonelle næringsrådgivningsentre eller selvhjelpsgrupper.

For fett, for tynt, normalt?

Body Mass Index (BMI) er en god retningslinje for barn enda mer enn voksne. Han viser forholdet mellom kroppsvekt og høyde. I motsetning til voksne endrer barns normale verdier med alderen. Foreldre kan bruke bordet for å se om avkomene deres er for fete eller for tynne. Hvis den beregnede verdien av barnet ditt er i det grønne området, anses vekten som normal.

For eksempel veier en tiårig jente 36 kilo og er 1, 45 meter høy. Så deres BMI verdi er: 36 / 1, 45 2 = 16, 9. Verdien er i grønt og dermed normal vektområde. Hvis den samme jenta veide ti kilo mer, ville det være for fett. Ved 29 kilo ville det være for tynt.

Men ikke bare individuelle verdier er viktige, men også deres utvikling over en lengre periode. Atypiske endringer kan tyde på sykdom. Foreldre bør derfor holde øye med barnets BMI og om nødvendig spør en barnelege for råd.

Del med venner

Legg igjen din kommentar