Övervikt - Förebyggande

Ju mer uttalad fetma är och ju längre det kvarstår desto svårare blir behandlingen. Dessutom är konsekvenserna som högt blodtryck (hypertoni) och arterioskleros i viktminskning inte alltid reversibla. Därför är det viktigt att inte låta fetma utvecklas eller att inte låta fetma bli fetma.

Hälsosam livsstil är alfa och omega

Den viktigaste faktorn för att förebygga fetma är en hälsosam livsstil: en balanserad diet med lågt och hälsosamt fett, högfibrer och vitaminer och lågt industrisocker. Precis lika viktigt som kost är regelbunden motion - inte bara tillfällig men konstant. De mest lämpliga är uthållighet sport som simning.

Övervikt: skydda barn tidigt

Tyvärr har många studier på övervikt och fetma också visat att förebyggande åtgärder hos vuxna producerar relativt lite. De har mer effekt hos barn, särskilt om föräldrarna stöder förändringen i livet.

De första åren av livet är ofta inflytelserika - även när det gäller livsstilsvanor som kost och motion. I slutändan måste förebyggande mot fetma och fetma börja i barndomen. Det är därför viktigt att barnläkare är pedagogiska och att daghem och skolor ingår i ämnena näring och motion.

Övervikt: övervikt trots diet

Naturligtvis är det bäst att nå och bibehålla normal vikt. Ej lämpligt för detta är dieter som lovar snabb viktminskning. Även om de arbetar på kort sikt är de mer skadliga på lång sikt än vad de är i kampen mot fetma och fetma. De kan också störa den naturliga aptitregleringen.

En annan oönskad bieffekt av kortsiktig viktminskning: Som med en yo-yo, efter viktminskning går vikten upp så fort som tidigare. Viktminskning, det vill säga viktminskning, är bara meningsfull, om samtidigt en permanent förändring i livsstil går hand i hand. Detta inkluderar en förändring av kost enligt DGE (German Nutrition Society) rekommendationer samt förändringen i fysisk aktivitet. Detta är det enda sättet att skapa en negativ eller balanserad energibalans som inte förbrukar mer energi än den förbrukar.

Dela med vänner

Lämna din kommentar