Acupunctuur voor de voorbereiding van de geboorte

Acupunctuur voor geboortepreparatie en geboorteaflossing wordt ook steeds populairder in Duitsland. Ondertussen is ongeveer een derde van de vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn al afhankelijk van het effect van de kleine naalden. Een onderzoek door de Gynaecologische Kliniek van Mannheim laat zien dat de procedure de duur van de geboorte van beginnende moeders verkort van tien tot acht uur gemiddeld.

Ontspan en krijg vertrouwen voordat je gaat bevallen

Acupunctuur is een methode van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Het is een holistische vorm van therapie die niet alleen lokaal werkt, dwz waar de naald wordt gestimuleerd, maar in het hele organisme. Hoewel het "vernietigingen" in het lichaam niet kan herstellen, maar gestoorde functies worden er door gereguleerd. Door de naalden in precies gedefinieerde punten te prikken, wordt een gestoorde energiestroom hersteld en wordt de energie in evenwicht gebracht tussen verschillende lichaamsregio's.

Acupunctuur is met name geschikt voor zwangere vrouwen die zich op natuurlijke wijze willen voorbereiden op de bevalling. En acupunctuur voor de geboorte kan vrouwen helpen ontspannen en op hun eigen kracht en energie vertrouwen om door de bevalling te gaan. Het positieve effect van acupunctuur voor algemene geboortepreparatie, maar ook voor klachten tijdens zwangerschap en tijdens de bevalling wordt door verschillende onderzoeken aangetoond.

Algemene voorbereiding op de bevalling

Een onderzoek naar de gynaecologische kliniek in Mannheim (1) heeft aangetoond dat acupunctuur bij premature vrouwen de duur van de bevalling gemiddeld van tien tot acht uur verkort. Dit positieve effect is te wijten aan snellere cervicale rijping (cervix) en meer gerichte arbeid in de openingsfase; Dus na verloop van tijd tot de volledige opening van de baarmoederhals. De acupunctuur kan deze fase alleen verkorten, op de Austreibungsfase heeft het geen invloed.

De acupunctuurvoorbereiding zorgt er ook voor dat de vrouw de geboortepijnen minder pijnlijk ervaart en dat de weeën meer gericht zijn in de ejectiefase. Het geboortebeperkende effect van acupunctuur wordt alleen geactiveerd wanneer het lichaam van de vrouw van nature is gerijpt tot de geboorte. De behandeling heeft dus geen invloed op de geboortedatum en leidt niet tot vroegtijdige bevalling.

zwangerschap symptomen

Typische zwangerschapsklachten zijn:

  • voortijdige arbeid
  • ochtendmisselijkheid
  • Pijn van alle soorten
  • Angst, opwinding, slaapstoornissen
  • zwangerschapgerelateerde hoge bloeddruk
  • Misstanden van het kind

Tijdens de geboorte

Andere studies tonen de effectiviteit van acupunctuur voor pijnverlichting, geboorteaflossing en ontspanning tijdens de bevalling. Het wordt gebruikt bij de eerste grote klachten; meestal met een cervicale opening van vier tot vijf centimeter. De acupunctuurpunten voor pijnverlichting bevinden zich in het gebied van de onderbuik of de achterkant van de vrouw. Bovendien wordt het gebruikt bij problemen met het vrijkomen van de placenta (de zogenaamde moedercake) na de geboorte van het kind.

Wat gebeurt er in de acupunctuursessie?

De voorbereidingen voor de geboorte acupunctuur wordt uitgevoerd door een gynaecoloog of door een verloskundige. Beiden moeten een passende opleiding hebben gevolgd met een eindexamen. De behandeling begint op de 36e week van de zwangerschap, gewoonlijk met een sessie van 20 tot 30 minuten per week. Ten minste drie behandelingen moeten worden uitgevoerd, vier zijn gebruikelijk.

Als de afspraak voorbij is, zijn zelfs nog meer sessies mogelijk: vooral in een tijd van constant wachten vinden veel vrouwen het nauwe contact met de verloskundige of gynaecoloog zeer nuttig. En ze kunnen vooral profiteren van het rustgevende effect van acupunctuur tijdens deze tijd van spanning.

De acupunctuurbehandeling uitvoeren

De locatie van de acupunctuurpunten is goed gedefinieerd. De vroedvrouw tast in het juiste gebied totdat de patiënt haar een drukgevoelig punt meldt. De naald wordt snel in een eerste stap gebracht en zonder roterende beweging in ongeveer 0, 5 centimeter diepte. De punctie is meestal pijnloos, omdat de standaardnaald slechts 0, 3 millimeter dik is. Het is gemaakt van flexibel staal dat buigt, maar niet breekt.

Daarna wordt de naald voortbewogen onder een snelle rotatiebeweging tot het loslaten van het zogenaamde de-Qi-gevoel. Dit kan een gevoel van warmte, gevoelloosheid, druk, zwaarte, tinteling of zelfs een minuscule, pijnloze elektrische schok zijn. Het gevoel varieert echter van patiënt tot patiënt. De steekdiepte is afhankelijk van de positie van de stippen en kan variëren van 5 tot enkele centimeters, maar moet exact worden bewaard.

Voor de voorbereiding van de geboorte worden vier punten aan elke kant van het lichaam behandeld:

  • onder de knie,
  • in het gebied van de binnenste enkel van de voet,
  • op het bovenste laterale kalf
  • en aan de buitenkant van de kleine teen.

Bovendien kan een hoofdpunt worden doorboord, wat over het algemeen rustgevend is en helpt bij angstklachten.

Bijwerkingen van acupunctuurbehandeling

Sommige vrouwen krijgen tijdens de behandeling problemen met de bloedsomloop. Een reden hiervoor is, naast de puur fysieke oorzaken, ook een algemene "angst voor naalden". Voor onstabiele patiënten met een circulatie is het daarom nuttig om de behandeling half zittend uit te voeren, half liggend met enigszins verhoogde benen. De bloedsomloop verdwijnt meestal bij verdere behandeling, omdat het lichaam gewend raakt aan de acupunctuur en de patiënt ook beter weet wat te verwachten tijdens de tweede sessie.

Na acupunctuur kan de doorboorde plek enigszins rood zijn of kan deze een kleine blauwe plek vormen. Beide zijn volledig ongevaarlijk en verdwijnen vanzelf.

(1) Studie: Römer A., ​​Weigel M., Zieger W., Melchert F. (1998): Veranderingen in cervicale volwassenheid en duur van de postnatale acupunctuurtherapie. In: Roman A. (ed.): Acupunctuurtherapie in verloskunde en gynaecologie. Hippocrates, Stuttgart

Deel met vrienden

Laat je reactie achter